28 Aralık 2011 Çarşamba

Aşırı Gerilimler ve Aşırı Gerilimlere Karşı Koruma

Güç sistemlerinde arızalara yol açan ,anma gerilimlerinin üzerinde olan gerilimler aşırı gerilim olarak adlandırılırlar.

Yüksek gerilimli elektrik tesislerinde gerilimle orantılı olarak yalıtım problemi ortaya çıkmaktadır.İşletme geriliminin üzerine çıkıldığı durumlarda ise yalıtımı sağlayan cihazlarda zorlanmalar ortaya çıkacaktır.Gerilimlerde artış sonucu atlama,delinme ve deşarj olayları meydana gelebilmektedir.

Dış Aşırı Gerilimler (Şebeke dışından kaynaklanan Aşırı Gerilimler,Atmosferik)


Yıldırım düşmesi
Yüklü bulutların hatları etkilemesi

Yıldırım nerelere düşebilir?
Faz iletkenine,direklere,koruma iletkenine.

 Suya atılan taşın yol açtığı dalgalar gibi,faz iletkenine düşen yıldırım darbesi sonucu iletkenin her iki yönüne ilerleyen gerilim dalgası yani yürüten dalga ortaya çıkar.Yürüyen dalga uzak noktalara da yıldırımın neden olduğu gerilim yükselmesini ulaştırır.

Bu dalgalar (aşırı gerilim dalgası) karşılaştıkları ilk direkte izolatörleri zorlayarak direk üzerinden başka iletken ortamlara geçmek ister.Koruma yeterli değilse atlama veya delinme meydana gelir.Faz iletkenine yıldırım düşmesi en tehlikeli durumdur.

Eğer yıldırım koruma iletkenine düşmüş ise bu yürüyen dalga yine meydana gelecektir.Direk topraklaması yeterli ise dalgalar karşılaştıkları ilk direkten toprağa akarak etkilerini yitirirler.Eğer topraklama iyi değilse izolatör üzerinden faz iletkenine oradan da şebekenin çeşitli noktalarına ulaşabilirler.

Direğe düşen yıldırım darbesi topraklama iletkeni üzerinden  toprağa geçerse sorun oluşturmaz.Ancak direk topraklaması gereğinden fazla bir direnç değerine sahip ise yürüyen dalga tehlike oluşturmaya devam eder.

Yüklü bulutlar yaklaştıkları iletim hatlarıyla bir etkileşme yaşarlar.Bulut yakınken iletkendeki yük birikmesi,bulutun uzaklaşması ile yürüyen gerilim dalgasına dönüşür.





Hiç yorum yok: