16 Ocak 2012 Pazartesi

Akümülatör

Akümülatör,pozitif plakların süperoksit şeklinden kurşun sülfat şekline geçerken kendiliğinden elektrik üreten bir cihazdır.Kısaca kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine veya kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek depo eden cihazdır.

Kutu ve Kapak:Ömrü 4-5 senedir.Ebonit elektrik geçirmez ve aside karşı dayanıklıdır.Kutu içinde duvarlar vardır,araları birer hücredir.Her hücre büyük olsun küçük olsun 2V verir.Üç hücreli kutu 6V,6 hücreli kutu 12V akü olur.Akümülatörün tabanında alçak duvarlar vardır,bunlara eleman ayakları denir.

Sulandırılmış Asit:Buna elektrolit ismi de verilir.Elektrik yüklü plaklarla doldurulan akümülatör ancak sülfirik asit koyduktan sonra harekete geçer.

Pozitif Plak:Akümülatörde elektrik meydana getiren parçaların başında gelir.Akümülatörün yükünü pozitif plaklar çeker.Bu sebepten daha erken yıpranır,dökülür.Şarj sırasında pozitif plakların üstündeki kurşun oksit zerreleri süperoksit şeklini alır.Bu aşamadan sonra süperoksit elektrik vermeye hazır demektir.

Negatif Plak:Iskara üstüne kurşunoksit hamuru sıvanmasıyla meydana gelir.

Seperatör:Pozitif ve negatif plakların birbirine dokunmaması için aralarına seperatör konur.Seperatör asit asediği alınmış tahtadan mesamatlı sert lastikten odun tozu karıştırılmış pvcden ham kağıt üzerine serpilmiş resimli kağıttan yapılmıştır.

Kutup Başlıkları:Akümülatörün iç hücreleri birer müstakil elemandır.Bu hücredeki pozitif plakların kulakları toplanır birleştirilir.Böylece pozitif kutup başı yapılmış olur.Negatif plaklar içinde aynısı yapılır ve negatif kutup başıda yapılmış olur.Elemanlara elektrik şark akım kutup başlarından çıkartılır.

Eleman:Akümülatör kutuplarının içindeki hücrelere seperatörlenmiş plaklar konmadan öncede dışarı da plak başları birleştirilerek ve kaynatılarak birer blok şeklini alır.Bunlara eleman denir.

Tıpaç:Aküler şarj deşarj sırasında hidrojen ve oksijen çıkartırlar.Bu gazlar akümülatörde patlama yapar.

Bağlantı:Bağlantı akümülatörün içindeki müstakil hücreleri birbirine bağlayan köprülerdir.Böylece volt hücre adetlerine göre yükselir.

Hiç yorum yok: