4 Ocak 2012 Çarşamba

Kaçak Akım Koruma Rölesi (Diferansiyel Röle)

Elektrikli alıcıların gövdesine 30mA lik akım kaçağı olması anında devreyi açan elemanlara kaçak akım koruma rölesi denir.


Normal çalışma anında kaçak akım koruma rölesinin nüvesi üzerinde herhangi bir manyetik alan oluşmaz ve rölenin içindeki akım trafosunda indüklenen gerilim sıfırdır.Gövdeye kaçak olduğunda ,iletkenle toprak arasında gidip gelen akım farkındaki eşitlik bozulduğundan ,oluşan fark akımı sayesinde  trafoda (sekonder sargı) bir gerilim indüklenir.Bu gerilimden dolayı oluşan akım devreyi açacak manyetik güce ulaştığı anda röle beslemeyi keser.


Kaçak akım koruma röleleri elektrikli aygıtları kullanan kişilerin çarpılmasını önlemek için kullanılan çok önemli ve yararlı bir aygıttır.


Kaçak akım koruma rölesinin bağlanmasında şu hususlara dikkat edilmelidir;


->Röleden sonraki tesisatta nötr iletkeni ve topraklama (koruma) iletkeni ayrı ayrı olmalıdır.Yani toprak hattıyla nötr hattı birbirine değmemelidir.
->Nötr iletkeni izoleli olarak çekilmeli,topraklanmamalı ve hiçbiryerde toprakla yada koruma iletkeni ile elektriksel olarak  temas halinde olmamalıdır.
->Röleyi denemek için faz ile nötr iletkeni kesinlikle kısadevre edilmemelidir.

1 yorum:

Kompanzasyon Panosu dedi ki...

Onaylı / Onaysız en uygun fiyat garantisi ile AG Akım Trafosu , bilgi için sitemizi inceleyebilirsiniz.



Trakya bölgesi Ag şebeke tesisi , og şebeke tesisi için hangi firmaları önerirsiniz ?