4 Ocak 2012 Çarşamba

Otomatik Sigortalar

Alıcının aşırı akım çekmesi veya kısadevre  anında akımı kesen araçtır.Bu tip sigortalar termik ve manyetik koruma düzenekli olarak üretilmektedir.Termik koruma bimetal esaslıdır.Devreden aşırı akım geçince bimetal bükülerek akım geçişini sağlayan kontakları açar.Manyetik koruma ise aşırı akım geçmesi durumunda elektromıknatıs haline gelen kesitli bobinin nüveyi hareket ettirerek kontakları açtırması esasına dayanır.


Uygulamada kullanılan otomatik sigortalar L ve G tipi olmak üzere iki tipte üretilir.L tipi sigortalar aydınlatma ve priz tesislerinde kullanılırken G tipi sigortalar ise motor koruma devrelerinde kullanılır.


L tipi sigortalar aşırı akım durumunda hemen atar.G tipi modeller ise gecikmeli olarak devreyi açar.Motorlar kalkış anında normal akımlarının birkaç katı değerde aşırı akım çekerek çalışmaya başladıklarından bu tip alıcılarda gecikmeli atan otomatik sigortalar tercih edilir.


Uygulamada kullanılan otomatik sigortalar 6-10-16-20-25-35-40-45-50 amperlik değerlerde üretilmektedir.


Üç fazlı motorların korunmasında kullanılan otomatik sigortaların mandalları birbirine akuple edilir.Bu sayede fazın birisinin bağlı olduğu sigorta attığında üç fazın akımı da kesilir.

Hiç yorum yok: