18 Ocak 2012 Çarşamba

Kesintisiz Güç Kaynakları

Kesintisiz güç kaynakları bağlu bulunduğu tüm elektrik cihazlara parazitlerden ve dalgalardan arındırılmış sabit genlikli gerilim sunan ,elektrik kesintilerinde bünyesindeki akü sistemlerini devreye sokarak kullanıcılara kesintisiz çalışma imkanı sağlayan cihazlardır.

Kesintisiz güç kaynakları sonsuz bir enerji kaynağı değillerdir.Elektrik kesintilerinde kullanıcının acil işlerini tamamlayarak cihazlarını güvenli bir şekilde kapatacak kadar zaman sağlayan cihazlardır.Yani bir kesintisiz güç kaynağı jeneratör değildir.

Kesintisiz Güç Kaynağından Beklenen Özellikler

Regülasyon:Regülasyon giriş gerilimindeki değişimlerin kontrol edilmesidir.Türkiye şartlarında şebeke gerilimindeki değişim -20 ile +15 arasındadır.Kesintisiz güç kaynaklarından beklenen çıkış gerilimini  + -%1 hata payı ile düzenlemesidir.

Gerilim Kararlılığı:Gerilim kararlılığı,çıkış geriliminin değişen şartlar altından sabit kalmasıdır.

Yüke Karşı Regülasyon:Çıkışa bağlanan yüklerdeki değişime rağmen çıkış geriliminin sabit kalmasıdır.Kesintisiz güç kaynaklarından beklenen hata payının %1 in altında kalmasıdır.

Ani Yüke Karşı Regülasyon:Çıkış yükünün ani değişimi,şebeke geriliminin kesilmesi ve gelmesi hallerinde çıkışta olacak değişimin %10 dan küçük olması hedeflenir.

Frekans Kararlılığı:Çıkış yükünün ani değişimi ,şebeke geriliminin kesilmesi ve gelmesi hallerinde  çıkışta olacak değişimin %10 dan küçük olması hedeflenir.

Aşırı Yük ve Kısa Devre Koruması:Çıkışta oluşabilecek aşırı yüklenme ve kısa devrelere karşı kesintisiz güç kaynağının kendini koruması,arızalanmaması ve çalışmayı sürdürmesi gerekmektedir.%150 aşırı yükte kesintisiz güç kaynağının gerilim regülasyonunda en az bir dakika süreyle çalışabilmesi ve hata durumu ortadan kalktığında herhangi bir operasyona gerek kalmadan çalışmasını sürdürebilmesi beklenir.

Toplam Harmonik Distorsiyon:Toplam harmonik distorsiyon ,çıkış geriliminde oluşan harmoniklerin bir ölçüsüdür.Bu harmonikler radyo,telsiz gibi frekans bağımlı cihazların çalışmasını etkileyebilir.Bu yüzden bu değerlerin lineer yükte %3 ten,nonlineer yüklerde ise %5 ten küçük olması istenir.Modern kesintisiz güç kaynaklarında PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) kullanılarak harmoniklerin değerinin azaltılması sağlanabilir.

Yüksek Verim:Her cihazda olduğu gibi kesintisiz güç kaynaklarında da enerji kayıpları oluşur.Önemli olan bu kaybın düşük olmasıdır.Dolayısı ile yüksek verimli cihazlar tercih edilmelidir.

Kesintisiz güç kaynağında gücün sürekliliğini sağlamak için aküler kullanılır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ÇOK FAYDALI İNŞA ALLAH DEVAMINI DİLERİM.ŞÜKRANLARMI SUNUYORUM