18 Ocak 2012 Çarşamba

Trafo Koruma Önlemleri

1)Parafudr topraklamaları ayrı ayrı yapılmalı ve 1 ohmdan küçük olmalıdır.

2)İşletme topraklaması ayrı yapılmalı ,koruma topraklamasından uzak ve 1 ohmdan küçük olmalıdır.

3)Eklatör ve trafo gövde topraklaması, birlikte ancak 5 ohmdan küçük olmalıdır.

4)Topraklamada ,asgari daldırma galvaniz levha kullanılmalı,cıvata ve bağlantı yerleri iyi temas sağlayacak,temiz ve oksidasyonsuz yapılmalıdır.Galvaniz malzeme kullanılmalı,bakır topraklama tercih edilmelidir.

5)Trafo bağlantılarında,bilhassa alçak gerilim iletimi  sağlayacak olan tij bağlantılarında  kullanılacak prinç pul ve somunların yüzeylerinin temiz,düzgün olmasına ve kontra somun ile sıkılarak gevşemesine olanak verilmemesine dikkat edilmelidir.Demir pul ve rondela kullanılmamalıdır.

6)Trafo dengeli yüklenmelidir.Yük fazlara eşit dağıtılmalıdır.Ölçü aletiyle günün belirli zamanlarında kontrol edilmelidir.

7)Trafo alçak gerilim bağlantılarının ısınması renk değişiminden veya uzaktan ısı ölçen lazer termometre ile sıcaklığı kontrol edilmeli,ısınıyorsa sebebi araştırılmalı ve sorun giderilmelidir.

8)Trafonun alçak gerilim çıkışından şaltere giden kablo ısı ve bağlantı bakımından kontrol edilmelidir.Bağlantıların ısınması trafonun yanmasını hızlandırır.Özellikle direk inişinde kablonun köşe yapmamasına ve zedelenmemesine dikkat edilmelidir.

9)Termik manyetik koruyucu şalterin,ayarları,ısınması kontrol edilmeli ve normal değerlerde olması sağlanmalıdır.

10)Panoda,voltaj yükselmelerinde atlamaya meydan verecek faz,toprak yakınlaşmaları kontrol edilmeli,böyle noktalar varsa giderilmelidir.Aksi halde yıldırımlarda panoda kısa devre meydana gelebilir ve trafonunda hasar görmesi sözkonusu olabilir.

11)Seksiyoner manevrasında bıçakların kapanmasına dikkat edilmeli,bir fazın açık kalması durumunda trafoya daha büyük akımlar getireceğinden trafo ve motorlar yanabilir,gerilim dengesizliği görülebilir.

12)Sigortalı seksiyonerlerde kullanılacak sigorta çekilecek güçle orantılı ve uygun seçilmelidir.Sigorta yerine tel hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.Sigortalar çeneye sıkıca girecek şekilde ayarlanmalıdır.Seksiyonerde meydana gelecek arklanma trafoya zarar verebilir.

13)630 kVA ve daha büyük trafolarda sekonder korumalar iyi ayarlanmalı,çalışır aktif olması sağlanmalı,belirli periyotlarda kontrol edilmelidir.Sekonder korumanın aküsünün deşarj olması veya ömrünü yitirmesi korumayı tamamen ortadan kaldıracağından en geç ayda bir kez kontrol edilmelidir.

14)Trafoda eklatör çubukları ayarı ile oynanmamalı,nakliye esnasında bozulmuşsa trafo bakım ve işletme talimatına uygun ayarlanmalıdır.

15)İşletme bakım talimatı konusunda yetkili Elektrik mühendisi veya firması tarafından son kullanıcı bilgilendirilmelidir.Sistemin periyodik bakımı planlı olarak yapılmalıdır.

Hiç yorum yok: