11 Ocak 2012 Çarşamba

Kuvvet Tesislerinde Kullanılan Gereçler v2

Gerilim Trafosu

Yüksek değerli gerilimleri 100V düzeyine indirerek ölçüm kolaylığı sağlayan cihazlara gerilim trafosudenir.Gerilimtrafolarının sekonder sargılarının bir ucunun mutlaka topraklanması gerekir.

Reaktif Güç Kontrol Rölesi

Sanayi tesislerinde motor,balast,trafo gibi bobinli alıcıların sayısının çok olması bu tesislerin indüktif özellik göstermesine yol açar.İndüktif alıcının çok olması ise şebeke akımıyla geriliminin arasındaki faz farkının büyümesine yol açar.Faz farkının büyümesi ise şebekeden çekilen reaktif gücün artmasına yol açar.

Reaktif güç hiçbir iş yapmadan alternatör ile şebeke arasında gidip geldiğinden aboneye maddi yük getirir.

İndüktif alıcıların şebekeden çektiği kör gücü kondansatörlerden karşılamak için otomatik kompanzasyon tesisi kurulur.Bu tesiste kondansatörlerin ihtiyaca göre devreye otomatik olarak girip çıkmasını sağlamak için ise reaktif güç kontrol rölesi kullanılır.

Uygulamada 3-5-7-10-12 kademeli röleler karşımıza çıkar.(3 kademeli röleye 3 kondansatör bağlanabilir)

Frekansmetre

Sanayi tesislerine gelen enerjinin frekansını ölçmek için analog yada dijital yapılı frekansmetreler kullanılır.

Üç Fazlı Aktif Güç Sayacı

Üç fazlı alıcıların şebekeden çektiği aktif gücü ölçmede kullanılan aygıttır.100 ampere kadar akım çeken tesislerde üç fazlı aktif sayaçlar şebekeye doğrudan bağlanılır.Daha yüksek akımın söz konusu olduğu yerlerde ise ilave olarak akım trafoları kullanılır.

Üç Fazlı Reaktif Güç Sayacı

Üç fazlı alıcıların şebekeden çektiği reaktif gücü ölçmede kullanılır.100 ampere kadar akım çeken tesislerde üç fazlı reaktif sayaçlar doğrudan şebeke bağlanılır.Daha yüksek akımın söz konusu olduğu yerlerde ise ilave olarak akım trafoları kullanılır.








Hiç yorum yok: