14 Ocak 2012 Cumartesi

Triyak (Triac)

Triyak ,ters paralel bağlı iki tristöre eşdeğer bir devre elemanıdır.Tristörden farklı olarak her iki yönde akım geçirir.Hem pozitif hem negatif sinyallerle tetiklenebilir.Bu sebepten dolayı alternatif akım devrelerinde çok kullanılırlar.Çoğul tristör olarakta kullanılmaktadır.Bu devre elemanıda anahtarlama elemanı olarak kullanılabilir.

Çift yönlü tetiklenmeleri sebebiyle hemen hemen Ac devrelerin hepsinde kullanılmaktadırlar.Katalog bilgileri diğer güç elektroniği elemanlarıyla yakın değerler içerdiğinden ,kullanıcı devrelerinde istediği bu anahtarlama elemanlarından birini seçebilir.

Triyak çok düşük bir gate akımı ile saniyenin binde birinde iletme geçer ve üzerinden büyük akımlar geçirebilir.Bu yüzden çok küçük akımlarla büyük akım gerektiren yüklerin kontrolünde kullanılabildiği gibi AC akımların DC akımlarla kontrol edilebilmesinide sağlar yani AC akım,DC akım ile çalışan tristörlü devreler tarafından kontrol edilebilir.

Triyaklar birbirine ters bağlı iki tristörden başka birşey değildir.Yapılan bu özel bağlantı ile AC akımın her iki yönünde de bir tristör iletme geçerek triyakın sürekli iletmde olması sağlanır.Triyaklarda A2 ucu daima yükün bağlandığı uçtur.


Hiç yorum yok: